INTERNATIONALT 22. JUN. 2011 KL. 19.10

Det sidste fængslede Rote Armee Fraktion-medlem er fri

Efter 18 år i fængsel er det sidste indespærrede medlem af den berygtede tyske terrorgruppe løsladt

LIV. En livstidsdom betyder sjældent livstid. Birgit Hogefeld fik i 1996 en livstidsdom og havde på det tidspunkt i forvejen siddet fængslet i tre år. I mandags blev hun løsladt efter sammenlagt 18 år i fængsel. Her er hun under sin retssag i 1996. - Foto: AP (arkiv)/AP

PETER JØRGENSEN
Journalist

Birgit Hogefeld, det sidste medlem af den venstreekstremistiske gruppe Rote Armee Fraktion (RAF) bag tremmer, er blevet løsladt.

RAF stod bag en række terrorangreb i Tyskland fra 1970 og helt frem til 1995 og blev også kendt som 'Baader-Meinhof-gruppen' efter Andreas Baader og Ulrike Meinhof, som begge døde i midten af 1970'erne.

54-årige Hogefeld forlod ifølge tyske medier det åbne fængsel Frankfurt-Preungesheim mandag klokken 09.00 efter 18 års frihedsberøvelse.

Hun blev anholdt i 1993 og tre år efter idømt livstid for drabene på tre amerikanere og en tysk betjent samt 10 tilfælde af mordforsøg i forbindelse med en række RAF-angreb i 1980'erne.

Kæresten døde under dramatisk anholdelse
Birgit Hogefeld var en nøglefigur i den såkaldte 3. generation af RAF-folk.

Hun og hendes partner, Wolfgang Grams, (også et prominent RAF-medlem) havde været på flugt i ti år, da de i 1993 blev fundet i byen Bad Kleinen i det nordøstlige Tyskland.

De overgav sig dog ikke frivilligt. Først efter en skudveksling, hvor Wolfgang Grams og en tysk betjent døde, lykkedes det politiet at anholde Hogefeld.

Stadig uafsluttede kapitler tilbage
Selv om Birgit Hogefeld var det sidste fængslede RAF-medlem, som offentligheden kender til, er der i øjeblikket en retssag i gang mod et andet tidligere medlem, Veronica Becker.

Hun er dog på fri fod under retssagen, hvor hun står tiltalt for sin rolle i mordet i 1977 på Vesttysklands rigsadvokat Sigfried Buback.

Rote Armee Fraktion stod bag flere hundrede terrorhandlinger i Tyskland fra 1970 frem til begyndelsen af 1990'erne.

Gruppens erklærede hovedfjende var den voksende kapitalisme og amerikanske imperialisme, og under det ideologiske togt udførte gruppen flere bombeattentater, mordbrande, gidseltagninger og lignende samt dræbte et antal tyske politikere, embedsmænd og erhvervsledere.

De to, der regnes for at være gruppens stiftere, blev anholdt allerede i 1972, men gruppen fortsatte med flere nye generationer af medlemmer.

Andreas Baader skød angiveligt sig selv i sin celle 1977, mens Ulrike Meinhof tog sit eget liv ved hængning i sin celle året før.

Konspirationsteorier går dog på, at den tyske stat stod bag begges død.