Grænser
Overordnede problemstillinger
Grænser er skillelinjer. Vi sætter, bryder, sprænger, overskrider, forhandler og udforsker grænser. Grænser kan være fysiske, og de kan være mentale. De kan være begrænsende og beskyttende, inkluderende og ekskluderende. Det fører nogle gange til tryghed, andre gange til konflikter og utryghed. Når grænser sættes eller overskrides, udfordres og inspireres vi til at finde innovative løsningsmuligheder.
Grænser som skillelinjer mellem suveræne stater udfordres af nationale, religiøse, kulturelle og etniske forskelle. Kamp om naturens ressourcer har gennem historien medført grænsekonflikter. Staters territoriale grænser kan flyttes eller fastlægges i forbindelse med krige eller ved folkeafstemninger, og globaliseringens dynamik udfordrer de nuværende grænser.
Kyster, bjerge, floder, ørken- og sumpområder udgør naturgeografiske grænser for planter, dyr og mennesker. Ved ændringer i klimatiske og geologiske forhold flyttes grænserne.
Når vi taler sammen, er sproget kulturbærende og grænsesættende. Gennem sproget danner vi grupper med hver vores identitet. I samværet mellem mennesker sætter skrevne og uskrevne regler grænser for adfærd. Det er adfærdsregulering, der bunder i kulturel, etisk, religiøs og social grænsesætning. For nogle mennesker er det vanskeligt at holde sig inden for grænserne. Men grænserne har gennem historien været og er stadig under forandring. Hvad der var tilladt i går, er forbudt i morgen – eller omvendt.
Når kunstnere afprøver grænser, er det for at frembringe kunstneriske udtryk med henblik på at skabe ny erkendelse. For mange kunstnere er udfordringen, provokationen og det grænseoverskridende en del af værkets identitet som debatskabende kunst. Publikum engageres til selv at prøve grænser af i forhold til smag, dannelse og politisk og kulturelt ståsted.
Teknologi udvider grænserne for menneskets fysiske formåen og naturens ydeevne. At sprænge grænser for fysisk formåen er ofte et vigtigt incitament inden for idræt og sport. Vi kan endnu ikke leve under vand, svævende i atmosfæren eller i rummet. Men naturvidenskaben og teknologien udvikler teknikker, der rykker grænserne for vores levemuligheder.
Inden for informationsteknologi flytter regnekraft og dataoverførselshastighed grænser for kommunikation og handlemuligheder. I matematik udvikles nye begreber, som bryder med de grænser, man troede logikken satte.
Der er grænser for, hvad vi kan tåle. Indførelse af grænseværdier skyldes ønsket om at beskytte levende organismer mod skadelige biologiske, fysiske og kemiske påvirkninger. Grænseværdier fremkommer på baggrund af naturvidenskabelige observationer og statistiske undersøgelser, men værdierne fastsættes politisk.
Forskning har gennem tiderne brudt grænser for vores erkendelse og gør det fortsat. Udvikling og vækst afhænger af grænseoverskridende ideer og udvikling af nye virksomheder. Innovation er en central kilde til vækst for både samfund og økonomi. Konsekvenserne af denne udvikling giver anledning til debat om grænser for vækst.
Opgave
Du skal vælge opgave A eller opgave B.Opgave A
Du skal undersøge og diskutere en sag, hvor en eller flere grænser eller manglen på grænser er det centrale i sagen.Du skal anvende viden og metoder fra to fag til din besvarelse af opgaven. Metoderne skal være forskellige, og det ene fag skal være på mindst B-niveau.
Opgave B
Du skal undersøge en sag, hvor en eller flere grænser eller manglen på grænser udgør et problem for noget eller nogen. Du skal udarbejde og vurdere et forslag til en innovativ løsning af problemet.Du skal anvende viden og metoder fra to fag til din besvarelse af opgaven. Metoderne skal være forskellige, og det ene fag skal være på mindst B-niveau.
Til ressourcerummet
Trailer
Vejledning 2016
USB’en indeholder
- Overordnede problemstillinger og opgaveformuleringer til opgave A og B. Du skal vælge opgave A eller opgave B.
- Et ressourcerum, som du med fordel kan orientere dig i for at indkredse den sag, du vil arbejde med. Det er et ressourcerum, der kan hjælpe dig på vej, men du er ikke forpligtet til at bruge det omtalte materiale.
Redaktionen af ressourcerummet er afsluttet 7. december 2015. Efter denne dato kan der være links, der er døde, og titler, der ikke længere er tilgængelige på de steder, der henvises til.
Synopsen
Synopsen skal have et omfang på 3-5 sider, og den skal indeholde:- titel og angivelse af fagkombination
- problemformulering
- præsentation af de underspørgsmål, der er arbejdet med
- diskussion af, hvilke materialer, metoder og teorier der er relevante i arbejdet med underspørgsmålene
- konklusioner på arbejdet med de enkelte underspørgsmål
- en sammenfattende konklusion, som er klart relateret til problemformuleringen, herunder formulering af spørgsmål til videre undersøgelse
- litteraturliste
- en perspektivering til studierapporten
Det skal fremgå af synopsen, om du har besvaret opgave A eller B.
Den mundtlige prøve
Prøven består af en præsentation med udgangspunkt i synopsen og en uddybende dialog. I dialogen kan der yderligere stilles spørgsmål med udgangspunkt i din studierapport. Studierapporten skal foreligge ved prøven.Bedømmelseskriterier
Der gives én karakter på baggrund af den mundtlige præstation. Bedømmelsen er en vurdering af, i hvilket omfang du lever op til de faglige mål for almen studieforberedelse.Faglige mål
De faglige mål med almen studieforberedelse er, at du skal kunne:- tilegne dig viden om en sag med anvendelse af relevante fag og faglige metoder
- foretage valg, afgrænsning og præcisering i arbejdet med sagen og på dette grundlag opstille og behandle en problemformulering samt selvstændigt fremlægge resultatet heraf
- perspektivere sagen
- vurdere de forskellige fags og faglige metoders muligheder og begrænsninger i forhold til den konkrete sag
- demonstrere indsigt i videnskabelig tankegang og gøre dig elementære videnskabsteoretiske overvejelser i forhold til den konkrete sag
De ovennævnte krav vedr. synopsis, mundtlig prøve og bedømmelseskriterier gælder både for opgave A og B.
Evolutionen til debat
Charles Darwin lagde grunden til evolutionsteorien, hvis grundtanker i dag danner basis for al biologisk forskning. Mange religiøse mennesker har svært ved at forlige sig med tanken, at moderne mennesker har en fælles forfader med moderne aber. Et af de steder, hvor evolutionsforskere og religiøse opponenter er uenige, er i opfattelsen af tidens rolle. Giver den geologiske, næsten grænseløse, tid mulighed for evolution, eller er evolutionsmekanismerne utilstrækkelige, uanset hvor lang tid der går?
Henvisning
Richard Dawkins: Det selviske gen.
Hvad er kreationisme?
Se videoklippet: School Creationism Debate.
Læs artiklen: Springboro, Ohio, District Considers Teaching Creationism In Schools.
Livet i DDR – set med amerikanske øjne
Den amerikanske forfatter Jonathan Franzen fortæller i sin novelle The Republic of Bad Taste historien om DDR-borgeren og kvindebedåreren Andreas Wolf, der af flere årsager er raget uklar med DDR-regimet, og som gør sig visse tanker om livet i Østen kontra Vesten.
Henvisning
Jonathan Franzen: The Republic of Bad Taste.
Land og by
En by er et område med relativt mange mennesker og bebyggelser, mens landet er et område med spredt bebyggelse og få mennesker. Der er forskellige former for byer: Landsbyer, mindre byer, storbyer og metropoler. Bevægelsen er gået fra land til by og siden til storbyerne, der er vokset og vokset siden 1970’erne. Er der grænser for byernes størrelse? Og kan man undergrave landet?
Henvisning
Landsby, storby, grænseløs by.
Hvorfor gjorde han det?
D. 14. oktober 2012 sprang Felix Baumgarden ud fra en specialbygget trykkapsel, som var løftet op til 39 kilometers højde af en heliumballon. Under det frie fald satte Felix Baumgarden en række verdensrekorder. Men allerede i 2014 blev Baumgardens rekord slået.
Selvbiografisk beskrives tiden efter Tysklands genforening fra en 13-årig østtysk piges synsvinkel. Pludselig er grænserne åbne, og pigen Jana skal forholde sig til en hel ny virkelighed. Pludselig er hun ein Kind aus der Zone.
Henvisning
Jana Hensel: Zonenkinder (Rowohlt, 2002)
Se også:
Jana Hensel: Neue deutsche Mädchen (med Elisabeth Raether)(Rowohlt, 2008)
Jana Hensel: Achtung Zone – Warum wir Ostdeutschen anders bleiben sollten, Piper Verlag, 2009.
Grænseløs kærlighed
Nationalgrænsen sætter grænser, men ikke for kærlighed. Personer fra forskellige lande bliver forelskede, gifter sig og lever sammen med de udfordringer, det giver, at man kommer fra forskellige traditioner, har forskellige sprog og er underkastet forskellige regler for medborgerskab.
Henvisning
Læs mere her.
Grænsen for menneskets liv er ret klar. Grænsen nås ved døden. Men er døden egentlig nødvendig? I science fiction-litteraturen findes der både eksempler på mennesker, der lever videre i maskiner, og mennesker, der lever videre efter nedfrysning.
Henvisning
Illustreret videnskab: Kommer vi til at kunne genoplive døde mennesker?
Arnold Schwarzenegger i Den 6. dag.
Bruce Willis i Surrogates.
Der Tunnel - flugten fra Øst- til Vesttyskland
Filmen handler om de mænd, der gravede en 145 meter lang tunnel mellem Vest- og Østberlin og derefter hjalp en masse mennesker til at flygte fra DDR-styret over i forbundsrepublikken Tyskland.
Filmen er inspireret af virkelighedens tunnelgraver Hasso Herschel.
Henvisning
Roland Suso Richter (instruktør): Der Tunnel (2001)
Der Tunnelgräber: Hasso Herschel - Fluchthelfer und Geschäftsmann.
Det diskuteres ofte, hvad det vil sige at være fattig. Kan det bestemmes med en bestemt økonomisk formåen, eller er fattigdom også et socialt fænomen? Er fattigdom et spørgsmål om en bestemt husstandsindtægt, eller skal man også opstille grænser for, hvad man socialt kan afskæres fra? Det er en tilbagevendende diskussion i dansk politik.
Henvisning
Læs mere her.
Grænse for forplantningsalder
Tidligere satte alderen en helt naturlig grænse for, hvor gammel man kunne være og føde børn – simpelthen fordi kvinder kom i overgangsalder. I dag kan overgangsalderen udskydes næsten lige så lang tid, som det skal være.
Maria del Carmen Bousada de Lara var kraftig fortaler for kvinders ret til at få børn sent i livet. Hun blev den ældst dokumenterede mor, da hun som 66-årig fødte tvillingerne Christian og Pau.
Henvisning
Læs Is 50 the new 40 for motherhood? Se video fra artiklen her.
Læs mere her.
Krigen 1864
1864 er titlen på en dansk tv-serie i 8 dele, der blev vist på tv i 2014 i anledning af 150-året for danskernes nederlag til Tyskland i den 2. slesvigske krig. Serien er inspireret af Tom Buk-Swientys bog om Slagtebænk Dybbøl.
Henvisning
Ole Bornedal: 1864 (2014) – tv-serie
Tom Buk-Swienty: Slagtebænk Dybbøl (2008)
Tom Buk-Swienty: Dommedag Als (2010)
Øst- og Vestberlin
Den kolde krig efter 2. verdenskrig var ensbetydende med en opdeling af Europa i to områder: Østeuropa kontrolleredes af Sovjetunionen, og Vesteuropa kontrolleredes af USA. Af historiske årsager gik denne opdeling gennem Berlin. Da krigen i 1960’erne blev optrappet, medførte det, at man fra østsiden i 1961 byggede en mur tværs gennem byen. Familier, områder, virksomheder, offentlige institutioner mm. blev på denne måde afgrænset fysisk fra hinanden.
Henvisning
Læs mere her.
Fiskekvoter
Når politikerne i EU sætter kvoter for, hvor meget de enkelte lande og dermed de enkelte fiskere må fiske på årsbasis, så er det ikke kun en økonomisk foranstaltning. Fiskekvoterne bliver sat, fordi der er en grænse for, hvor meget en fiskebestand kan fiskes, hvis bestanden skal overleve en sæson mere.
Henvisning
Den fælles fiskeripolitik (FFP).
EU's fiskeripolitik.
Forvaltning af fiskebestande.
On the Road
Den amerikanske forfatter Jack Kerouac er en af de fremmeste repræsentanter for 50'ernes beat-generation, ikke mindst på grund af hovedværket On the Road. Her rejser alter ego Sal Paradise gennem USA mod det mexikanske grænseland.
Henvisning
Jack Kerouac: On the Road (1957)
Territorier, stater og nationer har stadig stor betydning.
Selvom Europa på overfladen kan se ud som en overskuelig politisk geografi af suveræne stater, er der i virkeligheden tale om et kompliceret kludetæppe af formelle og uformelle grænser og overlappende territorier.
Nutidens Europa minder på mange måder om middelalderens komplicerede politiske geografi.
Bogen Territorium, stat og nation giver et bud på, hvordan man kan forstå og diskutere politisk-geografiske spørgsmål.
Henvisning
Territorum, stat og nation.
Vejrudsigter er komplicerede sager, og der er mange parametre, som er i spil. Samtidig med, at supercomputerne bliver kraftigere og kraftigere, bliver vejrudsigterne også bedre og bedre. Supercomputerne rykker hele tiden på grænserne for, hvor længe prognoserne er pålidelige, og hvor mange forskellige parametre man kan tage med.
Henvisning
DMI køber ny supercomputer, installerer den i Island.
TOP500 Supercomputing Sites.
A new £97m Met Office supercomputer will cement the UK's position as a world leader in weather and climate prediction.
Grænselandet – krig og kulturmøde er en antologi om det danske mindretal i Sydslesvig og det ditto tyske i Sønderjylland.
Fra forskellige faglige aspekter som tysk, samfundsfag og historie belyses det, hvordan man forholder sig til sin kultur og nationale identitet, når man bor i grænselandet.
Henvisning
Mette Hermann, Finn Jensen, Hans Jørgen Lych Larsen, Gunvor Vestergaard, Merete Vonsbæk: Grænseland – krig og kulturmøde
(Columbus. 2009.)
Som en udløber af den politiske debat om indvandring og EU’s åbne grænser har Dansk Folkeparti haft fokus på muligheden for at lave en særlig grænsekontrol, der skal sikre, at landet ikke får for mange fremmede.
Henvisning
Læs artikel: Grænsen er en national sag -den skal ambassadør ikke blande sig i, af Pia Kjærsgaard
Grænserne i vejret er faktisk det, som giver os vejret. Det er på grænsen mellem luftmasser med forskellige egenskaber, at skiftene i vejr opstår. I meteorologien taler man om fronter.
Hvor kontrasterne mellem luftmasserne er meget markante og grænserne trukket hårdt op, kan vejret blive ret voldsomt. Det sker eksempelvis, når det indre USA rammes af tornadoer.
Henvisning
Dmi, vejr, klima og hav.
Læs artikel Quiet March in Tornado Alley.
Østtyskland før murens fald
Thomas Brussigs roman Am kürzeren Ende der Sonnenallee foregår i 1970'erne blandt en gruppe unge, der er frustrerede over at være født på ”den forkerte side” af Sonnenallee – den anden ende ligger nemlig i Vesttyskland, hvor livet er anderledes enkelt.
Henvisning
Thomas Brussig: Am kürzeren Ende der Sonnenallee (Fischer Taschenbuch Verlag. 1999)
Leaner Haußmann (instruktør): Sonnenallee (1999)
Seksualitetens grænser
Historisk set er der mange, der jævnligt har overskredet grænsen for, hvad der opfattes som naturlig sex, Ikke mindst fordi seksualitet har været domineret af ret strenge moralske bånd. Sex var ikke noget, man talte om, men noget, man kunne læse om i lægebøger side om side med andre sygdomme. Siden 1960’erne er der flittigt blevet flyttet på seksualitetens grænser. Spørgsmålet er nu, om man er endt i en grænseløs tilstand, der grundlæggende kan virke skadende på især unge mennesker.
Henvisning
Skrøbelig dansk seksualetik.
Seksualitetens vildveje - moralens forfald og politikkens fallit.
Jordskælv kender ingen grænser
Når Jorden skælver, så er den ligeglad med menneskeskabte grænser. Konsekvenserne af jordskælv strækker sig derfor ofte langt ud over landegrænser. Nyere eksempler er jordskælvet, der forårsagede tsunamierne, som ramte Japan, og jordskælvet, der hærgede landene omkring det Indiske Ocean.
Henvisning
Historical Depictions of the 1755 Lisbon Earthquake.
1755 The Great Lisbon Earthquake.
The Lisbon Earthquake as a Prelude to Social, Scientific and Political Changes. Læs artikel her.
Japan Earthquake & Tsunami of 2011: Facts and Information. Se video fra artikel her.
Storfilmen om den amerikanske borgerkrig
Gone with the Wind af Margaret Mitchell er en kærlighedshistorie om sydstatsskønheden Scarlet O’Hara fra Georgia, der er fanget mellem to forskellige mænd i det borgerkrigsramte USA. Men det er også en historie om kulturelle forskelligheder og modsætninger mellem Syd- og Nordstaterne, om Sydstaternes ønske om at løsrive sig fra resten af unionen og danne deres egen konføderation.
Henvisning
Margaret Mitchell: Gone With the Wind (Macmillan Publishers. 1936)
Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood (instruktører): Gone With The Wind (1939)
I filmen Interstellar søger et hold astronauter efter jordlignende planeter, hvor mennesker kan bo, efter Jorden er ødelagt af en miljøkatastrofe. Men er det realistisk at overveje rumkolonier? Nogle mener, at det hurtigt kan ske, at man koloniserer Mælkevejen. Muligvis kan man bygge store rumskibe, der kan fungere som koloni. For at kunne kolonisere en fremmed planet, skal der i det mindste være vand til stede.
Henvisning
Gerard K. O’Neill: Rumkolonier: en udfordring til fremtiden. Forlaget Rhodos (1978)
Efter nederlaget under 2. verdenskrig blev Tyskland besat af krigens vindere. Tyskland blev herefter et brændpunkt under den kolde krig mellem USA og Sovjetunionen. I 1949 blev Tyskland delt i to nye stater: det demokratiske og vestligt orienterede Vesttyskland og det et-partistyrede og kommunistiske Østtyskland.
Henvisning
Læs mere her.
Gennem historien har det vist sig, at det er langt sværere for stater at opnå suverænitet til havs end til lands, selv i sager hvor havet er dækket med is størstedelen af året. Danmark har i kraft af Grønland visse relationer under havet til Nordpolen. Rusland og Canada påstår, at de har det samme, og flere lande har derfor gjort krav på store – og overlappende – dele af Arktis.
Henvisning
Læs mere her.
Stråling fra radioaktive kilder kan være skadeligt. Derfor har man indført målinger af strålingens skadevirkning på organisk væv og opstillet grænseværdier for, hvor meget stråling et individ maksimalt bør få. Der er to enheder for strålingsintensitet: Gray og Sievert. Man kan ikke undgå radioaktiv stråling, for den forekommer overalt.
Henvisning
Læs mere her.
Thelma og Louise er en amerikansk road movie, hvor to veninder begiver sig ud på deres livs rejse. Ikke alene krydser de statsgrænser på tværs af USA, men de bryder også med konventioner og private begrænsninger.
Henvisning
Ridley Scott (instruktør): Thelma & Louise (1991)
Det grænseløse arbejde
Engang var arbejdet rammet ind af faste arbejdstider. Man stemplede ind om morgenen og ud igen om eftermiddagen. Alt sammen fastlagt i en overenskomst. Det gælder stadig for mange, men flere og flere bliver i stigende udstrækning tildelt opgaver, der skal løses, og når de er løst, kan man holde fri. Det betyder, at der ofte ikke er grænser for, hvor meget arbejdet kan og må fylde. Resultatet er, at ansatte får stress, fordi de altid lader sig lokke med nye opgaver, at familien svigtes, fordi der hele tiden er en mail, der skal besvares, og at venner glemmes, fordi de er i gang med andre projekter.
Henvisning
Læs mere her.
Hvorfor er grænsen med 2 graders opvarmning så vigtig?
Klimaforskere og politikere taler meget om 2 graders opvarmning i år 2100. Det skyldes, at klimaforskerne er enige om, at stiger temperaturen mere end 2 grader globalt i forhold til præindustriel tid, så vil det medføre en række klimamæssige problemer, som ikke kan vendes.
Det store spørgsmål er, om det er realistisk at nå den grænse, eller om det allerede er for sent?
Henvisning
Læs mere her og her.
Oprør
Ifølge den amerikanske kulturkritiker Thomas Frank kan grænseoverskridende stilarter og kulturelle ytringer som punk, grunge, hip-hop osv. ikke længere bruges til at udtrykke social og politisk uenighed.
Henvisning
Læs mere her.
Danmark er involveret i en grænsestrid med Rusland. Begge lande mener at kunne gøre krav på Nordpolen. Det særlige ved Nordpolen er, at den befinder sig midt ude i havet dækket af is. Danmark hævder at have et geologisk tilhørsforhold til Nordpolen. Er der i det hele taget nogen, som har ret i sådan en sag?
Henvisning
Historisk: Nu gør Danmark krav på Nordpolen i FN.
Fire grunde til, at Danmark nu gør krav på Nordpolen.
Rusland kaster sig ind i kampen om Nordpolen (Fra Politiken 4. aug. 2015).
De andres liv er en tysk film fra 2006 af instruktøren Florian Henckel von Donnersmarck. Das Leben der Anderen handler om en stasi-agents forvandling fra kynisk stasi-medarbejder til et følende menneske.
Henvisnig
Læs mere her.
Globalisering er lig med overskridelse af nationale grænser. Globaliseringens genstand kan være kommunikation, penge, arbejdskraft, turisme og politik. Det skaber masser af dynamik i landenes samspil med hinanden, men åbner også samtidig for processer, hvis konsekvenser kan være vanskelige at overskue. Det betyder, at alle i dag lever efter globaliseringens principper i en eller anden udstrækning. Mobiltelefonen er et godt udtryk for grænseoverskridende mobilitet. Samtidig oplever folk en større eller mindre grad af utryghed ved det grænseoverskridende, for eksempel i form af flygtninge på flugt fra krige i den 3. verden.
Henvisning
Læs mere her.
Menneskets fysiologiske formåen er under pres, og grænsen for, hvad et menneske kan præstere, kendes ikke. Idrætsudøvere, det være sig eliten ved OL og VM samt motionister, forsøger at udnytte og udfordre deres fysiologiske potentiale - og for manges vedkommende i håbet om at blive den hurtigste, den stærkeste, den bedste.
Henvisning
Se videoen: Hafthór Björnsson Thor new world record 2015.
Menneskets grænse er ikke nået endnu - men vi kommer tættere på.
Verdens stærkeste mand 2015. (Information 8. august 2008)
Rote Armee Fraktion (RAF) var en venstreekstremistisk terrororganisation, som var aktiv i Vesttyskland fra 1970 frem til begyndelsen af 1990'erne. RAF ville efter forbillede fra sydamerikanske venstreekstremistiske grupper føre væbnet kamp som ”byguerilla” mod ”systemet”, den herskende kapitalistiske stat og den ”amerikanske imperialisme”.
Henvisning
Det sidste fængslede Rote Armee Fraktion-medlem er fri
Die Geschichte der RAF
Grænseoverskridende litteratur
Da Thomas Kingo skrev sin bønsang: De fattige udi Odense hospital, hvor han oplistede fattigelemmer med bylder og sår for at få penge af kongen, og da R. Broby Johansen i 1922 skrev sin voldsomme digtsamling Blod for at provokere borgerskabet til at se de forfærdelige vilkår, som arbejderbefolkningen og prostituerede levede under i København, og da Yahya Hassan skrev om indvandrerspørgsmål, var det alle eksempler på grænseoverskridende litteratur, som udfordrede, provokerede og flyttede på samtidens normer og regler for, hvad man måtte skrive om.
Henvisning
Thomas Kingo, De fattige udi Odense hospital
Broby Johansen, Blod
Yahya Hassan i Kulturen på News.
Er støjen et helvede?
For meget støj kan være yderst generende. Og det kan være farligt, for det kan give høreskader. Lydstyrke måles i decibel. På mange arbejdspladser er der for meget støj. Derfor har man grænseværdier for støj, og i støjfyldte omgivelser må man bruge høreværn.
Henvisning
Læs mere her.
Kinesisk kunstner Ai Weiwei
Ai Weiweis værker turnerer kloden rundt på verdens bedste og mest anerkendte museer og gallerier. Selv kan han ikke forlade landet, det tillader myndighederne ikke. Han har været fængslet, fået tildelt kæmpebøder og må leve med konstant at være under overvågning. Men det har hverken fået kunstneren eller debattøren Ai Weiwei til at stoppe op. Han insisterer på at udtrykke sig.
Henvisning
Kinesisk kunstner stiller alle de forbudte spørgsmål.
Grænser for dit og mit
Den voldsomme teknologiske udvikling har for alvor nedbrudt grænsen for vores økonomiske systemer i verden. Industrisamfundets logik om at eje og sælge varer forandres af, at vi i højere grad selv bytter og deler varer og tjenester med hinanden i fællesskaber. Taxafirmaer er pressede af private delebilstjenester som Uber, hoteller er pressede af tjenester som Airbnb, og store banker er pressede af crowdfunding. Dette flytter på grænsen mellem udbyder og efterspørger og hele det økonomiske system.
Henvisning
Se Disruption and engagement
Læs artiklen: Her er syv strategier til at håndtere disruption og »uberfikation«.
Vaccinationer
Lægevidenskaben er fuldstændig enig: Du skal vaccinere dit barn mod de gængse børnesygdomme. Ellers udsætter du dit barn for unødige lidelser, og du forhindrer, at vi kan opbygge et forsvar mod sygdommene. I nogle kredse er man overbevist om, at vacciner er dårlige for os. I Australien og i Californien har man lagt en meget hård kurs mod familier, der fravælger vaccinen til trods for den enige videnskab. Grænsen mellem viden og tro er i mange sammenhænge svær at drage.
Henvisning
Vaccination.
Vestens anti-vaccinister puster liv i døde sygdomme.
Modstanden mod vacciner før og nu.
Algeriet var det første land i Mellemøsten, der blev koloniseret af en europæisk stormagt. I 1830 blev 35.000 franske soldater sat i land nogle få kilometer fra Algiers, som på det tidspunkt var den vestligste provinshovedstad i det osmanniske imperium.
Mens store dele af Afrika, Asien og Mellemøsten i årtierne efter 2. Verdenskrig er blevet afkoloniseret af de europæiske stormagter, forblev Algeriet en provins i den franske stat. Da algeriske politiske aktivister i 1950’erne endelig besluttede sig for at mobilisere den muslimske befolkning til krig mod den franske kolonialisme, talte de imidlertid ikke om jihad. I stedet talte de om nationen.
Læs mere her.
Den canadiske sociolog Erving Goffmann interesserer sig for regler og grænser mellem mennesker i det offentlige rum. Hvilke normer og regler er det, der eksempelvis definerer med hvilken afstand, vi skal forholde os til hinanden, når vi passerer hinanden på strøget eller sidder i en bus, og hvordan sanktionerer vi det, når nogen overskrider vores grænser og intimsfære?
Henvisning
Se mere her.
Lysets hastighed sætter grænsen for den hastighed, hvormed vi kan rejse i rummet. Stjernen Vega er 25 lysår fra Jorden. Hvis vi vil kommunikere med et rumskib ved Vega, ville radiosignalet være 25 år undervejs derud, og svaret ville ligeledes være 25 år om at nå tilbage til Jorden. Men Einsteins generelle relativitetsteori giver teoretisk mulighed for at omgå denne grænse. Man kan ikke øge hastigheden, for lystes hastighed er en ubrydelig grænse, men man kan via såkaldte ormehuller skabe genveje i universet. Filmen Contact viser, hvordan et kunstigt skabt ormehul skaber en genvej til stjernen Vega.
Narcocorridos er voldsfikserede sange, der ofte glorificerer narkogangstere, som opererer i grænselandet mellem USA og Mexico. En af genrens populære kunstnere er Alfredo Rios, også kendt som El Komander, som blandt andet kan lide at tage automatvåben med sig på scenen.
Henvisning
Se mere her.
Bertel Haarder skrev i 1990 bogen Grænser for politik, og den norsk-amerikanske politolog Robert Dahl beskæftigede sig hele sit liv med demokratiets begrænsninger. De to demokratiteoretikere Alf Ross og Hal Koch definerede henholdsvis demokrati som en styreform og som en livsform. Hvor Alf Ross betragtede politik som et særligt område, så anså Hal Koch politik som noget, der gennemsyrede alt i samfundet. Der var med andre ord ikke grænser for politik.
Henvisning
Hvad er demokrati?
Grænser for politik.
LD50 eller LC50 – hvor går grænsen?
Inden for toksikologi anvendes begreberne LD50 eller LC50 til at angive stoffers giftighed fx i forbindelse med pesticider. I Danmark må man kun anvende bekæmpelsesmidler, der findes i Bekæmpelsesmiddeldatabasen, der findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Men hvordan bestemmes grænseværdierne?
Henvisning
LD50 eller LC50.
Miljøstyrelsens hjemmeside.
The Ballad of East and West
Rudyard Kiplings berømte digt om, at "East is East and West is West and never the twain shall meet", foregår under den britiske kolonitid.
Afghaneren Kamal har stjålet en britisk oberst i den engelske hærs hest og forfølges af hans søn. På deres vilde ridt gennem ingenmandsland mod Khyberpasset til den afghanske grænse, når de to vidt forskellige mænd til en slags forståelse.
Henvisning
Rudyard Kipling: The Ballad of East and West (1889).
Grænser for forhandling –spilteori
Spilteori er en økonomisk teori, der bl.a. kan beskrive udfaldet af politiske forhandlinger, men også af kommunikationssituationer, hvor der er noget på spil mellem de forskellige parter. Det kan være klimaforhandlinger, forhandlinger mellem forældre og børn om lommepenge og en række andre forhandlinger. Flere spilteorier agerer ud fra et rational choice »paradigme«, hvor der altid findes begrænsninger for, hvad de enkelte spillepartnere kan opnå.
Henvisning
http://ing.dk/artikel/afpresning-betaler-sig-i-det-lange-lob-131663
De blinde vinklers blinde vinkel
Liv på grænsen - gris og menneske
Bioteknologiens intime sammenfletning af humant og animalsk liv i genomik, transgenetik, stamcelleforskning, bioinformatik og systembiologi varsler væsentlige skift i relationer mellem mennesker og dyr med implikationer for den samfundsmæssige regulering af brugen af dyr i bioteknologisk og traditionel medicinsk forskning. Grisen er i dag et af de foretrukne modeldyr i biomedicinsk forskning, en position der bl.a. begrundes med den store biologiske lighed mellem menneske og gris. Denne forskning flytter nu gener fra menneske til gris og sætter i stigende grad spørgsmålstegn ved det fundamentale skel mellem menneske og dyr, et skel der anses for naturligt og selvindlysende i vores kultur.
Henvisning
Liv på grænsen - gris og menneske i forskning, klinik og offentlighed.
De biologiske grænser.
Ifølge den amerikanske historiker Frederick Jackson Turner var det især grænsen mellem civilisation og vildnis – ”the frontier” – som skabte det amerikanske demokrati og adskilte den amerikanske nationalkarakter fra den europæiske.
Henvisning
Læs mere her.
Velfærdsstaten er opbygget som et socialt sikkerhedsnet beregnet på en given nations borgere. I en tid med globalisering og bevægelser hen over grænserne, bl.a. i kraft af EU’s indre marked, kommer de nationalt bestemte velfærdsydelser under pres, for hvad er forudsætningen for, at man kan få del i velfærdsstatens ydelser? Skal EU-borgere have del i de danske velfærdsydelser, der er markant højere end i andre EU lande, eller er de kun beregnet på danskere?
Henvisning
Læs mere her.
Matematik er en videnskab med mange tusinde års historie. Denne historie er fyldt med tilsyneladende umulige problemer, der så alligevel er blevet løst. Der har ustandseligt været grænser for matematikken, og de er ustandseligt blevet overskredet. Regnestykket 2 – 7 er faktisk umuligt, for man kan jo ikke fjerne mere end, der er. Alligevel bliver resultatet –5, hvor minustegnet betyder, at man ”skylder” 5. Man lærer i gymnasiet, at man ikke kan tage kvadratroden af et negativt tal. Alligevel har man opfundet et talsystem, de komplekse tal, hvor det alligevel er muligt.
Henvisning
Introduktion til komplekse tal.
De komplekse tal.
Få værker i verdenslitteraturen har fornærmet, forarget og fascineret så meget som den russisk-amerikanske forfatter Vladimir Nabokovs grænseoverskridende roman Lolita (1958) om en midaldrende mands seksuelle besættelse af en 12-årig pige.
Henvisning
Læs mere her.
Trykkefrihed – retten til at skrive og publicere sine meninger - har i mange århundreder været genstand for debat.
Den vedvarende debat om trykkefrihed i Danmark i årene 1750-1849 tog sit udspring i den samtidige europæiske udvikling. Europa var i perioden 1789-1848 præget af omvæltninger, revolutioner og stigende utilfredshed med de eksisterende styreformer. Arven fra den franske revolution i slutningen af 1700-tallet samt Norges frie forfatning fra 1814 blev kilden og inspirationen til røre i den unge generation af det danske borgerskab.
Henvisning
Læs mere her.
Er der grænser for vækst?
Alle taler om vækst. Regeringer udarbejder den ene vækstpakke efter den anden. Men er der ikke grænser for væksten? I 1972 udsendte Romklubben bogen ”Grænser for vækst”. Her beregnede man konsekvenser af den øgede vækst. I dag er spørgsmålet stadig aktuelt.
Henvisning
Læs mere her.
Nej, nu er grænsen nået!
Mange kunstnere udfordrer kunstbegrebet og publikum og prøver vore grænser af. Det er der ikke noget nyt i, men de grænseoverskridende virkemidler er blevet mere fantasifulde, provokerende og udfordrer ytringsfriheden. Man kan nævne Marcel Duchamps Pissekumme fra 1917, Manzonis Lort på dåse, 1961, Bjørn Nørgårds Hesteofring, 1970, Christian Lemmerz Scene med svin i glasmontre fra 1994. Samme år Michael Brammers Tro, håb og kærlighed med venner med 6 udstoppede hundehvalpe. Kristian von Hornsleth, kunstnergruppen Superflex, Signna og Das Beckwerk er også kunstnere, der afsøger kunstens grænser. Christian Lolikke og Peter Langdal m.fl. prøver grænser af inden for scenekunsten. Også inden for musik prøves grænserne af med Fluxux- og happeningkoncerter i 1960erne, og grænserne mellem kunstarterne er flydende. Ofte afstedkommer den grænseoverskridende kunst voldsomme reaktioner i befolkningen og medierne.
Henvisning
Historien om Vor tids musik: Fluxus/happening.
Pik, lort og skandalekunst.
Salò (2010).
Das Beckwerk Museum.
Israel-Palæstina
Israel-Palæstina-konflikten er en af verdens længste konflikter, og den har skabt et dybt fjendskab mellem jøder og arabere. Problemet er, at to forskellige folk - jøderne og palæstinenserne - kræver suverænitet over og historisk og religiøst begrundet ret til området. Konflikten har medført en række krige, som ikke kun har involveret de to folk, men som også har inddraget en række arabiske lande i regionen samt det internationale samfund, blandt andet repræsenteret ved FN.
Henvisning
Israels grænser er defineret af tidligere krige.
1967-grænser er ubrugelige.
Israels sikkerhedsmur og palæstinenserne.
GMO-afgrøder er Europas varme kartoffel
Af de i alt 28 lande med genmanipulerede afgrøder verden over ligger kun de fem i EU.
De fire lande står tilmed for et forsvindende lille areal af den samlede produktion.
Fortalerne giver politisk tøven skylden for begrænset udbredelse og håber på et positivt signal til branchen, når EU-landene i de kommende uger endeligt skal sige ja eller nej til en ny GMO-majs 12 år efter, at ansøgningen blev indgivet.
Henvisning
GMO-afgrøder er Europas varme kartoffel.
GMO-afgrøder er upopulære i mange fattige lande. (Politiken)
Sokrates forsvarstale
Sokrates (død 399 f. Kr.) var en græsk filosof fra Athen.
Han står anklaget og dømmes senere til døden for at have fordærvet byens ungdom og nægtet at tro på statens guder, da han holder sin berømte forsvarstale, også kendt som apologien.
Talen er en studie i retorik, holdt af en datidens oprørere mod sofisterne og den etablerede måde at tænke og tro på. Sokrates brød datidens grænser – og betalte med sit liv.
Henvisning
På den berømte freske af Rafael fra 1509-1511 ”Skolen i Athen” ser man Sokrates diskutere med sin elev Platon.
Hele diskussionen om forholdet mellem land og by, mellem center og periferi, mellem udkantsDanmark og vækstDanmark er ikke ny, men tog især fart med industrialiseringen. Grænsen mellem by og land genkendes i politiske diskussioner og i kunst og udfordres hele tiden.
Henvisning
Kristeligt Dagblad tema om udkantsDanmark.
Dan Turéll: Der er så dejligt ude på landet.
Du kommer i kontakt med mange forskellige stoffer hver dag. Nogle af dem kan skade din krop. Derfor har Arbejdstilsynet opstillet en liste over farlige stoffer og angivet grænseværdier for, hvor meget du kan tåle. Spørgsmålet er derfor ofte, om grænseværdierne er udregnet korrekt, og om disse stoffer kan erstattes af mindre farlige.
Henvisning
Grænseværdier og grænseværdifastsættelse.
Grænseværdier for stoffer og materialer.
Provo var en antiautoritær bevægelse, som begyndte blandt hollandske avantgardekunstnere i begyndelsen af 1960'erne. I Danmark var det især Jens Jørgen Thorsen og Jørgen Nash, som vakte forargelse med grænseoverskridende aktioner og happenings.
Henvisning
Danmarks mest berømte halshugning.
Lille havfrue 50 år interview.
Læs artiklen: Danmarks mest berømte halshugning fejrer 50 års jubilæum.
De danske medier har i de sidste mange år været i stigende konkurrence med gratisaviser, internetsider og nye typer af brugerdrevne sociale medier. Det har betydet, at særligt tabloidpressen har været tvunget til hele tiden at rykke grænserne for journalistik i forhold til nyhedskriterier og etik. Og nogle gange går de også langt over stregen.
Henvisning
Læs mere her.
Fornuftens grænser - i matematik?
I slutningen af 1800-tallet forsøgte matematikere at udarbejde et solidt logisk fundament for matematikken. Matematik er en logisk disciplin, hvor sandheden afhænger af de logiske udledninger. Men logiske udledninger afhænger af forudsætninger, såkaldte aksiomer. Man forsøgte at finde de grundlæggende aksiomer i teorien om mængder. Men her stødte man på logikkens grænser. Særligt Russels paradoks var et problem. I arbejdet på at sprænge disse logiske grænser beviste Kurt Gödel (1906-1978), at det faktisk var umuligt at bryde disse grænser.
Henvisning
Portræt af matematikeren Kurt Gödel.
Nar
I Shakespeares skuespil som for eksempel King Lear (1605) nyder narren en særstilling. I en verden, hvor karakterers gøren og laden bestemmes og begrænses af deres sociale status, er narren i kraft af sin profession fri til at gøre og sige, som han vil.
Henvisning
Se mere her.
Grænselandet i litteraturen
Meget nyere dansk litteratur handler om at leve i grænselandet mellem danskhed og en anden identitet –mellem centrum og periferi, mellem dansk og tysk identitet, mellem Danmark og Grønland osv. Kim Leine beskriver i romanen Profeterne i Evighedsfjorden det dansk-grønlandske forhold i kolonitiden i 1700-tallet. Knud Romer skriver i Den som blinker er bange for døden om sin opvækst i 1960´ernes Falster som søn af en tysk mor og en dansk far. Stine Pilgaard skriver i novellesamlingen Lejlighedssange om at være ung kvinde i grænselandet mellem ung og voksen, og Jacob Ejersbo beskriver i sin romantrilogi om Afrika; Eksil, Revolution og Liberty alle forhold, der vedrører det at være ung med en dobbeltidentitet.
Henvisning
Lyt til Skønlitteratur på P1: Lejlighedssange og ordbogspoesi her.
Flygtningekvinder på fodboldbanen
Ventetiden er lang og hård på landets asylcentre, men et nyt projekt samler flygtningekvinder fra hele verden i et fodboldfællesskab.
»Vi har trænet et helt år, og jeg synes, vi spiller godt. Selvom det er ret koldt i dag, så får man varmen, når man løber«, siger Majken Gilmartin. Hun er journalist, men måtte flygte, da redaktøren på hendes avis blev myrdet. Nu bor hun med sin søn i Kongelunden Asylcenter, mens hun venter på svar på sin asylansøgning.
Henvisning
Læs mere her.
Ingen begrænsninger….tak og f….!
Den amerikanske komponist og musiker Frank Zappa gør det til en dyd at arbejde på tværs af musikalske grænser og i øvrigt levere grænseoverskridende sceneshows med kraftig selviscenesættelse. Ny kompositionsmusik, pop, jazz, rock, country og western, dadaisme, surrealisme, fusionsmusik er elementer i hans musikalske univers på tværs af grænserne.
Henvisning
Frank Zappa - We Dont Mess Around - Circus Krone Munchen 1978.
Frank Zappa - Cosmik Debris.
De sidste fem år er tjenester som Facebook og Google blevet verdensomspændende succeser. Denne succes handler bl.a. om, at deres lagring af information er fuldstændig grænseoverskridende. Indtil videre er det kun diktaturstater som Kina og Nordkorea, der har haft held med at blokere for dele af internettet. Sociale medier er dog kendetegnet ved, at de sætter nye spørgsmål ved, hvem der ejer vores data. Er det private firmaer eller privatpersoner? Facebooks komplicerede algoritme Edgerank bestemmer f.eks. ud fra komplicerede matematiske beregninger, hvilke nyheder der optræder på folks NewsFeed, og Googles søgeresultater er annoncebetalte. Hvor er grænsen for ejerskab og distribution af data og oplysninger om mennesker? Og hvem bestemmer, hvordan oplysninger og reklamer segmenteres –dvs. målrettes lige præcis din målgruppe?
Henvisning
Cloud computing: Er dine data sikre nok?
I Newtons klassiske mekanik og i Einsteins relativitetsteorier kan man udregne alt. Kender du forudsætningerne præcist, er der ingen grænser for, hvad du kan forudsige ved hjælp af matematiske beregninger. Laplaces dæmon er et tænkt væsen, der kender hastighed og placering af alle universets partikler. Denne dæmon kan så forudsige hele universets udvikling og hele din fremtid. Men med Københavnerfortolkningen af kvantemekanikken sættes naturvidenskabelige grænser for vor viden om fremtiden. For her sætter Heisenbergs usikkerhedsrelationer grænser for, hvor meget vi kan vide om en partikel.
Henvisning
Filmen "Københavnerfortolkningen"
Thomas Pynchons kæmperoman Mason and Dixon (1997) handler om den snorlige grænse mellem staterne Pennsylvania og Maryland, som blev navngivet efter de to briter, der gennemførte opmålingen, astronomen Charles Mason og landmåleren Jeremiah Dixon. I amerikansk historie har ”The Mason-Dixon Line” fået kolossal betydning som den grænse, der adskilte nordstaterne fra sydstaterne og dermed frihed fra slaveri.
De berygtede "lejrlæger" i udryddelseslejren Auschwitz, og i særdeleshed den unge læge Josef Mengele udsatte børnene for uhyrlige medicinske eksperimenter- tortur og ubeskrivelige lidelser. Mengele foretog en lang række vanvittige forsøg særligt med tvillinger.
Henvisning
Josef Mengele, Dødens Engel.
Josef Mengele - dødsenglen fra Auschwitz.
I nutidens senmoderne samfund søger og udfordrer mennesker konstant deres personlige grænser; både fysiske og psykiske. Idrætsudøvere inden for fx cykelsport og atletik forsøger at presse deres krop til et nærmest umenneskeligt punkt i håbet om triumf og sejr. Det er ofte marginaler, der adskiller succes og fiasko, og der er derfor mange idrætsudøvere, der benytter sig af præstationsfremmende stoffer så som doping. Dette bliver kategoriseret som snyd og kan medføre flere års karantæne fra sporten. Men hvor er grænsen?
Henvisning
Se videoklippet: Blodprøver lækket: Gigantisk dopingskandale i atletik.
OL: Snart kan kun doping slå rekorder.
Doping er forståeligt i en umenneskelig sport.
Manden med de tre ører
Den kypriotisk-australske cyborgkunstner Stelarc (f. 1946) bruger blandt andet robotlemmer og organtransplantation til at sætte spørgsmålstegn ved menneskekroppens naturlige begrænsninger.
Henvisning
Se mere her.
Studenteroprøret
Studenteroprøret fandt sted på omkring 2.000 universiteter i den vestlige verden i den sidste halvdel af 1960'erne, særligt i foråret 1968. Fælles for begivenhederne var de studerendes krav om medindflydelse og brud med den forældede ledelse af universiteterne. Ligesom ungdomsoprøret rummede studenteroprøret en kritik af det bestående borgerlige, kapitalistiske samfund.
Henvisning
Kravet er medbestemmelse.
Gallup 1968: Danskernes holdning til studenteroprøret.
Daniel dyrkede øre på sin arm
Et øre fra en ko, haler fra rotter og en 3D-printer. Det er forskernes nye opskrift på et kunstigt øre, der er nærmest identisk med et rigtigt menneskeøre.
Daniel Toledo blev født med nedsat hørelse og en lille defekt stump som øre. Men takket været ny forskning og overlæge Svend-Olof Wikström fra Malmø Sygehus kunne svenskeren helt selv få lov til at dyrke et nyt øre.
Henvisning
Forskere 3D-printer nye ører
Daniel dyrkede et øre på sin arm. Se her, hvordan laboranterne dyrker et øre i Boston. (Dr.dk Nyheder)
Autofiktion flytter grænsen mellem fakta og fiktion
”Selvfortælling er derfor den ultimative udfordring til de traditionelle domæneopdelinger mellem fiktion (alt er tilladt) og selvbiografi (virkelighedsforpligtelse), fordi den bruger fiktionen på en ny måde. Fiktionen i selvfortællinger handler ikke om at opfinde begivenheder og karakterer, men om at bruge æstetiske former, der er hentet fra fiktionsfeltet, og litterære teknikker til at genfremstille virkeligheden med.” Poul Behrendt og Mads Bunch, Politiken 28.4.2015.
Henvisning
Læs mere her.
Droner i Netto
Det var en aprilsnar, da Netto i 2013 lovede at levere folks varer til døren ved hjælp af droner, men tre år senere kan man nu købe droner i dagligvarebutikker helt ned til 500 kr stk. Det ændrer grundlæggende mulighederne for privat overvågning af folk i deres hjem, når droner kan fotografere alle steder, og når alle kan få adgang til teknologi, der blot for få år siden var forbeholdt for og konstrueret af højteknologisk militære operationsenheder.
Henvisning
Se mere her.
Grænseoverskridende engelsk punk
Ganske som The Beatles og Rolling Stones flyttede musikalske og ungdomskulturelle grænser i 1960'erne, blev punkmusikken af mange opfattet som grænseoverskridende. Punken var musikalsk og stilmæssigt i opposition til for- og samtiden. Vrængende ad magthaverne, huller i tøjet, sikkerhedsnåle i kroppen, støjende og aggressiv rock, typisk med korte, minimalistiske sange og politiske, anarkistiske tekster. I starten skulle alle grænser prøves af. Senere blev punk mainstream.
Henvisning
Læs mere her.
Grænser for film – dogmebølgen i dansk film
I 1995 vedtog de fire filminstruktører Søren Kragh-Jacobsen, Thomas Vinterberg, Lars von Trier og Kristian Levring et sæt spilleregler for deres kommende film, de såkaldte ”dogmeregler”. Hele konceptet var at ved at sætte kunstige grænser op for filmene, eks. håndholdt kamera, skulle filmproduktionen vende tilbage til sit udgangspunkt, nemlig den gode fortælling. I Lars Von Triers berømte film De fem benspænd forsøger Von Trier ved en række benspænd, regler eller dogmer at sætte grænser for forfatteren og litteraten Jørgen Leths filmkunst. Dermed opstår en diskussion af film som kunst og æstetik eller som forholden sig til verden – en diskussion, der er ældgammel og stammer helt tilbage fra det moderne gennembrud i dansk litteratur.
Henvisning
Læs mere her
Dansk og dogme.
Lydens frigørelse
Instrumenterne begrænser. Den amerikanske komponist John Cage mente, at enhver tænkelig lyd kunne anvendes musikalsk. Tyske Karlheinz Stockhausen blev i 1950’erne tillagt det berømte udsagn om, at han i sit arbejde med elektroniske lydgivere frembragte nie erhörte Klänge. Franske Pierre Schaeffer gjorde hverdagens lyde til seriøse komponenter, vel at mærke som lydmateriale, der var indspillet og dernæst klangligt bearbejdet. Og med fluxus-bevægelsens fremkomst blev det evident, at enhver tænkelig lyd eller performativ, musikalske handling kunne opfattes som ’musik’. Alle de nævnte bevæger sig i grænselandet af musik, opfattet i traditionel forstand…organiseret lyd frembragt af mennesker og med instrumenter.
Henvisning Lydens frigørelse.
John Cage: 4:33.
Stockhausen: Kontakte.
Pierre Schaeffer: Etude aux chemin de fer.
Hjem til Tyskland
Den omstridte grænse mellem Danmark og Tyskland har ligget fast siden genforeningen i 1920. Men den sønderjyske forfatter Erling Jepsen påstår, at det sydligste Danmark ville være bedre tjent med en anden grænsedragning.
Henvisning
Læs mere her.
Medicin uden grænser
Medicin uden grænser skildrer Statens Serum Instituts samarbejde med tyskerne under besættelsen. Bogen belyser historien om et lille statsligt institut, der i mellemkrigstiden udviklede sig til at blive et internationalt anerkendt forskningscenter. Prisen var, at Statens Serum Institut gennem 1930’erne blev dybt afhængige af udenlandske samarbejdspartnere, og det er derfor også historien om, hvorfor instituttet fra den 9. april 1940 samarbejdede med tyskerne under besættelsen.
Medicin uden grænser - Statens Serum Institut under besættelsen
(University of Southern Denmark studies in history and social sciences, nr. 351)
af Henrik Tjørnelund
Grænseoverskridende digtning
Ekspressionisme, konfrontationsmodernisme, rap, ghettolyrik. Forhadt barn har mange navne. Digtning og digtere, der med et voldsomt sprog krænger en virkelighed ud, som er grænseoverskridende for mange læsere. Det gælder både form, indhold og performance. Broby-Johansen: Stridsmænd for det vi elsker 1922, Klaus Rifbjerg: Jern 1960, Jokeren: Kvinde din- møgluder 2003, Yahya Hassan: Langdigt 2013.
Grænser for steder - steder og ikke steder
Den franske sociolog Marc Auge taler om, at der i det senmoderne samfund opstår både steder; områder vi tillægger betydning og ikke-steder; det kan være steder, som vi blot passerer som banegårde, motorveje og vejkryds. Den polske sociolog Zygmunt Baumann stiller desuden en række krav til et sted, der skal genhumaniseres. Det kan være et industriområde, der mangler sjæl. Det skal humaniseres, lægge op til aktiv deltagelse, og der skal være lige og åben adgang.
Henvisning
Marc Auge; place et non place.
Steder og ikke-steder.
Grænseoverskridende fotos
Mange fotografer og fotojournalister arbejder i verdens katastrofeområder med det formål at afspejle virkeligheden. Fotograferne skal i dette feltarbejde selv sætte personlige grænser for, hvor langt de skal gå i deres dokumentation. Samtidig skal den hjemlige avisredaktion overveje grænsen for, hvad man vil vise avislæserne. En væsentlig etisk grænsediskussion er i spil. Eksemplet kunne være dette foto af Jan Grarup. Har vi nået grænsen?
Henvisning
Læs mere her.
Europæerne nøjedes med i lang tid at sejle ned langs den afrikanske kyst, hvor de handlede med de lokale. Hvis de begav sig ind i landet, var der tale om farefulde opdagelsesrejser. Det var først i den anden halvdel af 1800-tallet, at europæerne oprettede egentlige kolonier i Afrika ved at overskride andre landes fysiske og etiske grænser.
Henvisning
Afrikas historie efter 1890 - med kilder om Kenya.
Den afrikanske grænsedragning.
Surrealismens formål var at trænge igennem grænsen mellem den eksisterende virkelighed og det virkeligt virkelige. Det er en kulturel og kunstnerisk bevægelse fra 1920'erne. Salvador Dali er den mest kendte kunstneriske eksponent for bevægelsen. Sammen med franske Luis Bunuel skabte han i 1929 den grænseoverskridende stumfilm Den andalusiske hund.
Henvisning
Se mere her.
Lebensraum (tysk for "udfoldelsesmuligheder) var en af Adolf Hitlers mest grundlæggende ideer og dermed en vigtig del af den nazistiske ideologi. Den udgjorde hovedrationalet bag Tysklands voldsomme ekspansionspolitikker. Lebensraum skulle skaffes ved at fortrænge de slaviske folkeslag fra Østeuropa og lade germanske folkeslag bosætte sig der i stedet; derfor kaldes begrebet også for Lebensraum im Osten (livsrum i øst).
Henvisning
Se: Adolf Hitler Lebensraum.
Læs mere her.
I Californien og det sydvestlige USA taler mange amerikanere med latinamerikanske rødder et særegent blandings- eller grænsesprog, der opfattes som en særskilt variant af engelsk.
Henvisning
Læs mere her.
Journalist og foredragsholder Thomas Steno mener, at uhøfligheden dominerer Danmark og ifølge ham, er der brug for omgangsformer, der gør det nemmere at være menneske i et stort samfund. Thomas Steno forholder sig kritisk overfor 68’er-generationen og mener, at de har ansvar for form- og normløse tilstande.
Henvisning
Læs mere her og her.
Kinesisk censur af internettet er med til at bremse globaliseringen, mener nogle, mens andre mener, at den kinesiske censur over tid må blive afløst af et frit internet, da det har betydning for kinesisk økonomi og handel med resten af verden. Liberale globaliseringstilhængere anser den kinesiske internetcensur for at være et forbigående fænomen.
Henvisning
Læs mere her.